Behandlingsform Psykodynamisk terapi (PDT)

PDT utgår från att psykiska besvär kan bero på inre, obearbetade konflikter som man inte själv är medveten om. Konflikterna kan till exempel handla om balansen mellan att vara beroende av andra och att vara fri, eller mellan vad man drömmer om och de begränsningar som verkligheten innebär. Det kan finnas obearbetad sorg som kan upptäckas och bearbetas i terapin.

 

Metod: I PDT sker arbetet genom att förstå dig själv, dina relationer, och andra människor på ett nytt sätt. Det sker delvis genom att bearbeta relationer, upplevelser och minnen från barndom och uppväxt för att förstå hur dessa påverkar livet här och nu. Mål/effekter som kan uppnås genom terapin är att uppleva en ökad inre trygghet, att lättare se gränserna mellan egna och andras behov, att utveckla förmågan att hantera känslor, att lära sig att förstå vad man egentligen vill i sitt liv och få tillgång till mer positiva psykiska resurser.

 

Struktur: Metoden är utforskande till sin natur. Målen som sätts upp med terapin kan vara ett eller flera, och det måste inte till en början vara exakt klart hur nå dit. Terapin utvärderas efter hand så att det blir tydligt hur väl vi har lyckats, eller delvis lyckats nå målen.

 

Stöd till personal och chefer, organisationspsykologi


Min utgångspunkt tar jag i ett system- och psykodynamiskt förhållningssätt. Jag har perspektivet individ, grupp och organisation. För att få en förståelse för organisationen arbetar jag på dessa olika nivåer i ert system. Jag tror på förståelsen och det upplevelse/erfarenhetsmässiga lärandet för att genomföra förändringar och att förändringsarbetet sker inom ramen för en relation. Grundläggande element är förståelsen för uppgift och roll.

Jag har präglats mycket av system – och psykodynamisk teori och av min handledare med utgångspunkt i försvarsmaktens organisation och ledarskap.


Behandlingsform Kognitiv beteendeterapi (KBT)


är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.


Syftet är att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.


Kognitiv beteendeterapi grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa.


Oavsett vilket problem som behandlas, kännetecknas KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan terapeuten och klienten. Klienten informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger man med en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår. Denna utmynnar i en behandlingsplan som provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas och följs upp.